Wüst med sitt huvudkontor i Eggiwil - en liten stad i Emmentaldalen har tillverkat flishuggar och timmerbilspåbyggnader sedan 1977. År 2019 inledde Wüst ett samarbete med den tyska flishuggtillverkaren Albach inom konstruktion, försäljning. Samarbetet gäller både deras lastbilsmonterade flishuggar samt de traktordragna huggarna.

Detta partnerskap ska kombinera de båda företagens erfarenheter som kommer till kundernas nytta. Svensk återförsäljare är Sunnerby Jord & Skog som sedan tidigare säljer Albach flishuggar på den svenska marknaden.

Den nya flishuggen, som fått namnet SMC-812, sitter monterad på en VOLVO FMX 6*4 eller 6*6 med 540HP. Inmatningen är 800 mm hög och 1200 mm bred och har inmatningsmatta samt två mycket aggresiva bottenmatarvalsar och en stor övre matarvals med utbytbara skär. Inmatningsbordet är försett med hopfällbara sidoväggar för att spara utrymme. SMC-812 en stor rotor med 6 stycken 200 mm breda knivar och utrustas medsnittlängd mellan 15–45 mm.

Sållen för olika flisfraktioner byts snabbt och lätt ochföraren kan ha med sig ett antal olika såll på maskinen. Stort arbete har lagts på användarvänligheten vid knivbyte och på plattformen man arbetar från vid knivbyte. Alla verktyg samt knivlager finns i en låda på plattformen.

Föraren kan sitta i samma stol under hela flisningsmomentet och kan även flytta med vältan utan att byta stol eller stänga av transmissionen.

Den hydrauliska acceleratorn är monterad i mitten av fordonet och gör att föraren kan lasta både bakifrån, framifrån samt från sidan.

En mycket kraftig transmission från italjenska OMSI sitter monterad för att säkerställa att klara de stora krafter som flisning av grova hårda trädslag kräver.

Lastbilen kan flyttas utan att flistrumman behöver stängas av.

Slutligen har flishuggsekipaget en modifierad motor och laddluftkylenhet och separata kylenheter för hydraulik och transmission för att inte få de problem som ofta uppstår med varmgång då det är varmt ute. Reverserbara fläktar sitter också monterade på hydraulkylaren för att effektivt kunna rensa kylarna då de dragit i sig mycket damm. Maskinen har väckt stor uppmärksamhet på de demoturer den gjort i Sverige och i övriga Europa.

För att se en bra video som beskriver SMC maskinens funktioner gå in på https://wuest- hacker.ch/smc/

Och för att se hela produktprogrammet gå in på https://wuest-hacker.ch/

Här kan ni ladda ner information: SMC-812